Cazino Salvamar, Casa Vapor sau istoria unei clădiri uitate. Aflați povestea unei clădiri remarcabile din Mamaia interbelică!

Astăzi vă propun o discuție despre istoria unei clădiri uitate de mulți astăzi și anume,, Casa Vapor" - așa cum a rămas în mentalul colectiv.

Deși a fost numită Cazino Salvamar , ea nu a fost propriu - zis un Cazinou, ci a găzduit doar într-o parte a clădirii astfel de săli de jocuri. Cu toate acestea, după parerea mea, este cu siguranță unul dintre cele mai spectaculoase Cazinouri pe care le-a avut orașul nostru. 

Istoria clădirii începe la începutul anilor 30', când pe un teren de pe marginea lacului Siutghiol societeatea SALVAMAR organizează acolo o bază nautică.După calculele noastre, ținând cont că această frumoasă clădire se afla în apropierea gării din Mamaia, o localizam în zona actualului hotel Picadilly(aproximativ). Clădirea a fost ridicată după planurile arhitectului Ioan Căpșuneanu, care a conceput-o sub forma unui pachebot, încadrându-se în stilul Art Deco. Pot spune că, din punctul meu de vedere, este cea mai reprezentativă clădire a arhitectului Căpșuneanu. 

Vedere aeriană.Casa Vapor avea și o plajă pe malul lacului!

Clădirea era destul de mare, având în vedere faptul că găzduia un yacht club (primul de genul de pe litoralul românesc), sediul societății SALVAMAR, un restaurant și un cazinou. De exemplu, în anul 1937, de ziua Marinei, în prezența Regelui Carol al II-lea, Federația Română de Sporturi Nautice organiza aici regate de bărci. 

Serbările de Ziua Marinei-sfârșitul anilor 30'.

După plecarea ocupanților sovietici din România în 1958 începe dezvoltarea stațiunii Mamaia de către regimul comunist. Drept urmare, în 1962 autoritățile comuniste decid recompartimentarea parterului.

Muncitorii dărâmă unul dintre zidurile de rezistență și clădirea se prăbușește parțial. Primarul Petre Nicolae cere la București fonduri pentru refacerea clădirii, dar cererea este respinsă (probabil acest adevărat monument arhitectural era considerat de cei de la centru ca o,, rămășită a burghezo-moșierimii" ce trebuia sa dispară...). 

Astfel se ia decizia demolării, iar orașul nostru pierde unul dintre cele mai frumoase cazinouri și cu siguranță cel mai spectaculos...

Comparația cu actualele clădiri construite pe malul lacului Siutghiol este de prisos...

Cazino Salvamar, Casa Vapor sau istoria unei clădiri uitate. Aflați povestea unei clădiri remarcabile din Mamaia interbelică!  Cazino Salvamar, Casa Vapor sau istoria unei clădiri uitate. Aflați povestea unei clădiri remarcabile din Mamaia interbelică! Reviewed by Ștefan Constantinescu on November 20, 2020 Rating: 5
Powered by Blogger.