EXPOZIȚIA FILATELICĂ ROMÂNĂ 1932

 

În anul 1932, la București, la Palatul Fundației Academiei Române (Sala Dalles) are loc, între 20 și 30 noiembrie, expoziţia filatelică internaţională dedicată jubileului (75 de ani) aprobării raportului care a condus peste un an la tipărirea primelor mărci poştale româneşti şi aniversării a 70 de ani de la Unificarea Poştelor Principatelor Române, intitulată ,,EFIRO – 1932” (Expoziția Filatelică Română).

Expoziția s-a desfășurat sub înaltul patronaj al șefului statului, regele CAROL al II-lea, el însuși filatelist de la vîrsta de 7 ani. Acesta era posesorul unei colecții fabuloase, fiind considerat unul dintre marii filateliști ai timpului său.

În vederea popularizării acestei expoziţii s-a dat în folosinţă, la O.P. Gara de Nord, o flamă publicitară mecanică: Vizitați Expoziția Filatelică Română ,,EFIRO” 20-30 noiembrie 1932.


Fig1: Plic din colecția personală, circulat de la București (Gara de Nord) la Brașov 18-19 XI 1932, francat cu tarif ,,alte localități”, cu un ,,ștraif” de 3 mărci poștale 2 Lei verde ,,Poșta aeriană” (Mi 390) și 2 mărci poștale 50 bani ,,Fondul aviației–Planor” – se poate observa ștampila tip ,,flamă”, menționată anterior.

De asemenea a fost pusă în circulaţie prima coliţă românească cu valoare nominală de 6+5 lei (Fig. 2). 

Aceasta îl prezintă pe regale Carol al II-lea în ținută festivă (după modelul atelierului fotografic ,,Julietta”). Colița a avut un rol semnificativ în finanțarea expoziției, prin suprataxa de 5 lei care era destinată comitetului de organizare.

Trebuie amintit faptul că inițiatorul expoziției a fost Alexandru Dojan - Aldo, directorul revistei ,,Tribuna Filatelică”.

,,EFIRO–1932” a adus la București mari colecții și colecționari din străinatate, pe care dorim să-i amintim: Louis Goldberg și René Pancelet (Belgia), Theodor Champion, Louis Yvert și Henry Rosenthal (Franța), S. Baer și Emilio Diena (Italia), Nils Strandell (Suedia), E. Müler (Austria), A. Hertsch (Elveția), Heinrich Birnbach și Eduard Petersilie (Germania). Dintre colecţionarii români trebuie amintiţi: George Matheescu - Sinaia, Rudolf Zoscsak, Eduard Cohen, Elias Şaraga, Constantin Minescu, Samuel Lupovici, Petre Vișoianu, C. Urziceanu.

Fig 3: Carte poștală, din colecția personală, care îl prezintă pe regele Carol al II-lea, primind explicatii de la Heinrich Birnbach, referitor la blocurile report ale emisiunilor ,,Carol I litografiate”; Circulată: Viena 31 Dec 1935

Am putea afirma că aproape toți ,,monștrii sacri" ai filateliei europene au participat la acest mare regal filatelic. Expoziţia EFIRO 1932 a reunit aproximativ 40 de exponate, printre care și selecţiuni din colecţia regelui Carol al II-lea. Încă nu a fost găsit un inventar al colecției filatelice a regelui. Orice apreciere valorică sau cantitativă a acesteia are un mare grad de probabilitate. Chiar dacă nu-i putem aprecia valoarea, putem afirma, fără a greși, că a fost una din marile colecții ale lumii. 

La final s-au acordat premii expozanților și celor care au colntribuit la organizarea expoziției. Marele premiu a fost atribuit colecției Theodor Champion și consta intr-un portret semnat de rege. Se spune că filatelistul parizian a solicitat ca premiul să nu-i fie trimis prin poștă ci prin valiză diplomatică.

Expoziția a reprezentat un mare succes pentru filatelia românească, având un ecou semnificativ în presa filatelică de la acea vreme.


EXPOZIȚIA FILATELICĂ ROMÂNĂ 1932 EXPOZIȚIA FILATELICĂ ROMÂNĂ 1932 Reviewed by GG on November 29, 2020 Rating: 5
Powered by Blogger.