Insula Ada Kaleh-Paradisul pierdut văzut prin cărți poştale ilustrate

 In ziua de azi puțină lume își mai aduce aminte de micul paradis de lângă Orșova,un loc parcă neatins de problemele cotidiene ale societății.Insula Ada Kaleh are o poveste grandioasă pe care o vom dezbate în acest articol ajutându-ne,desigur de cărțile poștale ilustrate!


,,Gruss aus Ada Kaleh''
,,Salutări de la Ada Kaleh''


Ada Kaleh (din limba turcă Ada Kale, însemnând „Insula Fortăreață”) a fost o insulă pe Dunăre, acoperită în 1970 de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de fier. Insula se găsea la circa 3 km în aval de Orșova și avea o dimensiune de circa 1,7 km lungime și circa 500 m lățime. Era populată de circa 600 de turci.

Insula Ada Kaleh era pentru locuitorii din regiune un punct turistic îndrăgit datorită prețurilor mai scăzute (fiind scutită de impozit) pentru cumpărarea delicateselor  turcești, bijuteriilor și tutunului. Insula era de asemenea renumită pentru creșterea trandafirilor din care localnicii obțineau uleiul și parfumul de trandafir.

Etnici turci aflându-se pe o stradă în Ada KalehInsula a fost locuită încă din antichitate. Herodot  amintea de Cyraunis, despre care scrie că lungimea insulei este de 20 de stadii, îngustă, plină de măslini și de viță sălbatică. Prima atestare documentară este un raport al Cavalerilor Teutoni din 22 februarie 1430, despre fortificațiile bănățene, care vorbește despre insula Saan cu 216 oameni. De la 1430 devine cunoscută ca Ada Kaleh.

Insula Ada Kaleh a avut o importanță deosebită în conflictele Imperiului Habsurgic cu cel otoman din cauza poziției sale strategice. În anul 1689 armata austriacă a construit aici o fortăreață. În următoarele decenii, insula Ada Kaleh a fost ocupată succesiv în mai multe rânduri de Austria și Imperiul Otoman.


,,Ada Kaleh mecset-Ada Kaleh moschee"Uitată la Congresul de pace de la Berlin(1878), insula Ada-Kaleh a rămas posesiune turcă aflată de facto sub administrare austro-ungară până în anul 1918/1920, când a devenit teritoriu românesc. Majoritatea populației insulei a rămas în continuare de origine turcă.
Tratatul de pace cu Imperiul Otoman, semnat la 10 august 1920, nu a fost aplicat efectiv, datorită începerii războiului greco-turc. La 20 noiembrie 1922, începe Conferința internațională de la Lausanne în problema strâmtorilor Bosfor și Dardanele, la care participă și România, iar la 24 iulie 1923, este semnat tratatul de pace cu Turcia, prin care Ankara recunoaște drepturile României asupra insulei Ada-Kaleh.


,,Ada Kaleh-bazar''
Înaintea creării lacului de acumulare de la Porțile de fier,principalele obiective istorice de pe insulă au fost demolate.Încercarea reclădirii lor in aval pe insula Șimian în anii următori nu s-a finalizat,iar majoritatea locuitorilor au preferat să se mute în alte regiuni ale României,cum ar fi Dobrogea,sau să emigreze în Turcia.
Insula Ada Kaleh-Paradisul pierdut văzut prin cărți poştale ilustrate Insula Ada Kaleh-Paradisul pierdut văzut prin cărți poştale ilustrate Reviewed by Eduard Chirilov on January 28, 2021 Rating: 5
Powered by Blogger.