Marea și pictura lui Aivazovski

În trecutul îndepărtat al revistelor noastre, ”Catalogul de filatelie tematică marină” (nr. din iunie, 1981) și ”Magazin de filatelie, cartofilie și numismatică” (nr. din aprilie, 1997) au apărut două articole, respectiv: ”AIVAZOVSKI ȘI PICTURA SA MARINĂ” și ”Pictorul Aivazovski în filatelie”. Primul articol a fost scris și publicat de subsemnatul, al doilea de către regretatul Ioan ȘAHINIAN și au conținut câteva imagini în alb-negru (patru, respectiv una). Între timp propria colecție de filatelie s-a completat precum și cea de cartofilie, iar acum revista noastră apare color, după o pauză de trei ani. De asemenea, în anul 2017 cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nașterea pictorului a apărut la Moscova un colaj compus dintr-o coliță între două coperți cu texte în limbile rusă și engleză (fig. 1 și 2); acestea conțin informații cu privire la viața marelui pictor (1817 – 1900) și a picturilor sale care însumează peste 6000 (șase mii) de tablouri.


Fig.2

Fig.1
Ivan Konstantinovici AIVAZOVSKI a fost o personalitate marcantă a picturii ruse și universale și s-a născut în localitatea Feodosia din Crimeea. Tatăl său, Kevork Aivazian, de obârșie din Basarabia și-a schimbat numele în Aivazovski din anul 1800; Ivan va urma Gimnaziul din Simferopol, va urma Academia din Petersburg, o va termina în 1837 cu medalia de aur și va ajunge academician la vârsta de 27 de ani; după terminarea în țară a studiilor de artă, le va continua în Italia și, făcându-se repede cunoscut a fost primit ca membru onorific a 5 academii străine. Franța i-a acordat Ordinul Legiunii de Onoare. Pictorul a fost oaspetele Franței, Spaniei, Portugaliei și Armeniei, a participat la deschiderea Canalului de Suez (1869), a colindat America, pictând în câteva ipostaze și Cascada Niagara. În anul 1895 a aruncat în mare în semn de protest o decorație primită de la turci în urma genocidului acestora împotriva armenilor. A iubit și a fost iubit de oameni, a urât nedreptățile și viciile, a avut un mare număr de prieteni de pretutindeni.

Maestru al culorii și luminii, I. K. Aivazovski a realizat tablouri inegalabile în care marea apare de la cea mai calmă și mai odihnitoare până la cea mai tulburătoare și misterioasă. Am avut prilejul ca în anul 1963 într-un marș cu Nava de Comandament și Protocol de Stat ”Stihi Eugen”, al cărui șef mecanic eram, să fac o călătorie la Sevastopol de unde, împreună cu o mare parte din personalul bordului (cu două autobuze) să vizităm orașul Simferopol și expoziția dedicată marelui pictor.

În uriașele galerii ale Muzeului de Artă care-i poartă numele am admirat numeroase tablouri grandioase pe care ulterior câteva le-am recunoscut și prin intermediul emisiunilor de mărci poștale care i-au fost dedicate în mai multe țări ale lumii.

Emisiunea ”50 de ani de la moartea pictorului Aivazovski” apărută în anul 1950 în Rusia formată din 3 valori reproduce două picturi ale creației sale: ”Marea Neagră” (40K, Yv 1507) și ”Al noulea val” (50K, Yv 1508) precum și portretul pictorului realizat de un alt artist plastic rus renumit, A.V. Tiranov (1803 – 1859) contemporan cu Aivazovski (1R, Yv 1509) și pe care le-au reprodus cataloagele filatelice universale.

În următoarele imagini facem cunoștință cu câteva mărci poștale dintr-un mare număr de serii filatelice emise cu diferite comemorări ale anilor de la nașterea sau de la moartea pictorului.

Din seria rusească a anului 1967 intitulată ”Picturi din galeria Tretiacov” una din cele 9 valori, cea de 4K (Yv 3321) reprezintă tabloul lui Aivazovski ”Malul mării” (Fig. 3).


Fig.3


Fig.4.Muzeul de Artă al României deține o superbă pictură a artistului, intitulată ”Marina” a cărei reproducere o întâlnim pe marca românească de 1,75 lei (CMPR 3075) din emisiunea ”Reproduceri de artă cu subiect marin” 1971, Fig. 4.


Fig.5

Fig.6

Fig.7

Din seria anului 1974 (Rusia) care conține 6 mărci și o coliță dantelată reținem imaginea a trei valori de 2K, 4K și 6K (Fig. 5, 6 și 7), reproduceri ale tablourilor intitulate respectiv: ”Noaptea cu lună la Odessa”, ”Bătălia navală de la Cesmenski” și ”Mănăstirea Sfântului George” (Yv 4022, Yv 40023 și Yv 4024).

Fig.8 - față

Fig.9 - verso

                                                                      Fig.9 - față
Fig. 9 - verso


În anii trecuți am intrat în posesia a patru cărți poștale ilustrate alb-negru emise în Rusia și circulate în anul 1910 având reproduse picturile lui Aivazovski, ilustrate despre care nu am putut afla dacă vreuna din ele ar putea face parte din același set sau nu: fig. 8: (pe față cu inscripții în rusă și franceză ”În apropiere de Biaritz”, circulată între Kagul și Odessa, expeditorul notând cu cerneală ziua de 28.IV.10; fig. 9: fața inscripționată cu titlul picturii reproduse ”Furtună în golful Kaucaz”, cu ștampilă și text indescifrabile și cu alte liniaturi ale tiparului față de cele anterioare; fig. 10: ”Între valuri”, pe față apare nr. 26, tipar roșu și pe verso apar nr. 10 și 47383); fig. 11: ”Groază pe mare” inscripționată pe față cu R. 1126 / 1 și neînscripționată pe verso, ci doar divizată; în careul destinat timbrului apar literele P.R.A. și un fragment de ștampilă BOLGRAD, comună din Plasa cu același nume în fostul județ Ismail din Basarabia, inscripție care, de asemenea, nu este conținută de niciuna dintre ilustrate. Și așa mai departe...

Fig. 10 - față
Fig.10 - verso

                                                                     Fig. 11 - față
                                                  
                                                                   Fig. 12 - verso

Pentru cei mai în vârstă cititori (cazul de față) nedumeriți că în tinerețea lor toți oamenii de știință, toți inventatorii, medicii, descoperitorii, arhitecții și romacierii, constructorii etc., etc. erau de sorginte rusă sau sovietică așa cum trebuia să-i învățăm prin școli și universități cred că despre Aivazovski nu putem nega faptul că a fost și rămâne unul dintre cei mai străluciți pictori ai lumii.

Cei care iubesc marea și frumusețile ei, privind tablourile lui Aivazovski simt freamătul valurilor, aerul sărat al mării, măreția și teama luptelor navale, văd reflectarea fosforescentă a lunii pe luciul apelor, trăiesc simțirea umană de a întinde mâna celor ce luptă pentru supraviețuire cu natura dezlănțuită, iar cei care au avut acest prilej rămân marcați tot restul vieții... 

                                                                           Comandor (r) Valeriu Avramescu


Marea și pictura lui Aivazovski Marea și pictura lui Aivazovski   Reviewed by Comandor (r) Valeriu Avramescu on January 11, 2021 Rating: 5
Powered by Blogger.