95 de ani de la nașterea lui Simion Tavitian!


Simion Tavitian

Astăzi,la 95 de ani de la nașterea sa,ne amintim cu drag de regretatul Simion Tavitian,o personalitate marcantă a vieții culturale constănțene și nu în ultimul rând,omul care și-a dedicat aproape toată existența Asociației Filateliștilor,,Tomis''Constanța fiind pe rând,membru fondator(din 1958);vicepreședinte(1967-1971) si președinte din anul 1987.


Un factor de echilibru al tuturor membrilor asociației noastre ca urmare a culturii și educației sale alese,o adevarată enciclopedie a spiritualității românești și universale,o personalitate care a legat prietenii și a inițiat activități comune cu numeroase asociații și grupări filatelice din țară și din afara ei,inițiator si organizator a celor mai importante manifestări filatelice constănțene.
Pasiunea sa-filatelia-a fost desăvârșită,fară a încerca să obțină vreun beneficiu,întodeauna achiziționa mărci pentru a-și completa colecțiile și o făcea cu pasiune si meticulozitate.

Domnul Simion Tavitian s-a născut la 3 februarie 1926 la Cetatea Albă,în Basarabia de sud,și a urmat cursurile Liceului Voievodul Mihai(1939-1943),apoi Facultatea de limbi slave a Universitații București(1952-1956) și Academia de Studii Economice București(1965-1970).În 1977 a fost atestat cu Carte de Ziarist de Comisia de Atestare a Ministerului Educației si Învățământului.
A fost economist la Direcția de Navigație Maritimă Constanța(1952-1958),redactor-șef adjunct la Cuget Liber,Dobrogea Nouă și Litoral(fondator,1958-1976) si lector de relații internaționale(1976-1989).A publicat 18 volume dintre care amintim:,,Dragoste și destin"; ,,Cronică Dobrogeană", ,,Meridianul Phoenix", ,,Armeni de seamă din România"(3 volume) etc. 
A fost membru al Uniunii Ziariștilor din România,membru al Uniunii Internaționale a Ziariștilor,membru de onoare al Federației Filatelice Române,membru în Consiliul Științific al Muzeului de Arheologie Constanța,prorector al Universitații Populare Constanța,membru în Consiliul Național al Crucii Roșii ș.a și a obținut numeroase diplome,distincții,medalii și decorații conferite de Statul Român și Armenia.În anul 2006,Ministerul Culturii din Armenia îi acordă Diploma de Excelență,an în care numele dânsului figurează in,,Hubners Who"-Enciclopedia personalitaților marcante din România.
De la sâtnga la dreapta
Viorel Ovidiu Lipovan,Valeriu Avramescu,Simion Tavitian,Gabriel Octavian Nicolae,Liliana Lazia,Mihai Bogdan


 
 A fondat și a fost redactor-șef al revistei noastre,,Magazin de filatelie,cartofilie si numismatică"din anul 1995,publicând numeroase articole,ținând legături cu toți colaboratorii din țară și din străinătate.

Dedicat întru totul culturii si filateliei a fost recompensat de numeroase foruri naționale și internaționale cu multe diplome,care i-au consolidat imaginea.A fost un om deosebit,cu o înaltă cultură,apreciat,respectat și iubit de filateliști și de către numeroșii săi prieteni.95 de ani de la nașterea lui Simion Tavitian! 95 de ani de la nașterea lui Simion Tavitian! Reviewed by Eduard Chirilov on February 03, 2021 Rating: 5
Powered by Blogger.