Clepsidra înaripată sau "tempus fugit"

 O clepsidră înaripată, este o descriere grafica a cunoscutei expresii latine “ tempus fugit “ din lucrarea Georgicele a lui Publius Vergilius Maro , adica timpul zboară . Sau poate vrea sa spuna fiti atenti ca timpul este irecuperabil.


 Privind atent cartea postala ilustrata alaturata veti observa in stanga sus un logo vechi al fabricantului elvetian de ceasuri Longines. Firma a aparut in 1832 cand Auguste Agassiz impreuna cu H. Raiguel și F.Morel au deschis propria lor întreprindere în orașul Saint-Imier din Elvetia, la inceput vanzand ceasuri de buzunar. Clepsidra inaripata apare in logoul firmei prin anii 1860 si de atunci si pana azi este simbolul fabricantului Longines. 

Logoul de pe aceasta carte postala este cel din 1889, si pe langa clepsidra inaripata apar initialele proprietarului de atunci Ernest Francillon (E.F.Co), nepotul fondatorului firmei si denumirea Longines, dupa numele terenului “les longines” din Saint-Imier , Elveția, unde s-a construit fabrica. Numele de marcă Longines a fost depus la Oficiul Federal pentru Proprietate Intelectuală din Elveția în 1880. Logo-ul a fost înregistrat la același birou în 1889, si este cea mai veche marcă comercială încă valabilă în forma sa originală în registrele internaționale păstrate de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI). Versiunea actuală a logoului Longines este tot o clepsidra inaripata care este folosita din 1942 cu mici modificari.        Cartea poștală a fost tiparita în perioada 1914-1925 in scopul de a face publicitate noului ceas de buzunar Longines 7 Grand Prix, imaginea acestuia se gaseste pe reversul cartii postale. Cele 7 medalii de Grand Prix care apar gravate in interiorul ceasului o parte din ele au fost castigate la Expozitia Universala Paris 1900. Aici vedeta expozitiei a fost noul ceas de buzunar Longines La Renommee care a castigat Marele Premiu. 


Cu ocazia acestui eveniment din 1900 a fost tiparita cea de-a doua carte postala ilustrata alaturata. Desenata in noul stil art nouveau pe ea observam cum clepsidra inaripata a “sarit” in mana Astronomiei, reprezentata printr-o tanara imbracata intr-o rochie lunga pe poalele careia sunt desenate semnele zodiacale avand in spate cerul instelat si urcata, pe o sfera, probabil Pamantul. In perioada aceea inca se mai puneau la un loc Astronomia si Astrologia. Are o privire ingandurata stie ce tine in mana stanga , timpul zboara la fel si tineretea ?! Cartea postala ne invita sa vizitam Palatal Opticii, unde vom gasi ”Luna la un metru”, gratie unui gigantic telescop avand o lentila cu diametrul de 1,25m. Intr-o sala special amenajata care putea primi vreo doua mii de spectatori, imaginea Lunii era marita de mii de ori si proiectata pe un ecran de 144m 2 . 

Spatele cartii postale este nedivizat, are o francatura cu un timbru de 10 c YT103 tip Sage si stampila PARIS 11, AV.DE L' OPERA  din 10.09.1900 trimisa in Bavaria. Timbrul reprezinta Pacea femeia si Comertul barbatul dandu-si mana deasupara Pamantului, un gest frumos care ar trebui invatat de conducatorii lumii. Femeia sa fie oare Minerva cu ramura de maslin in mana? Barbatul este usor de recunoscut , dupa toiagul cu serpi (caduceul) , este Mercur . Aceasta serie de timbre urma sa fie inlocuita pana in noiembrie 1900 cu seriile tip Blanc, Mouchon si Merson care trebuiau sa apara cu ocazia Expozitiei Universale din 1900. Din diverse cauze ele au fost emise mai tarziu la 4 decembrie 1900, deci dupa inchiderea expozitiei !! 

Notă: cărțile poștale ilustrate fac parte din colecția autorului, iar informațiile au fost preluate de pe internet.

Clepsidra înaripată sau "tempus fugit" Clepsidra înaripată sau  "tempus fugit" Reviewed by Titi Șișman on February 02, 2021 Rating: 5
Powered by Blogger.