I-ar fi stat statuii lui Ovidius mai bine pe Bulevardul Elisabeta?

Astăzi, despre controversele amplasării statuii poetului Ovidius..


Deși în august 1886 Consiliul Comunal a decis că locul statuii poetului Ovidius este în Piața Independenței, iată că discuțiile despre locul potrivit amplasării statuii au continuat...

Interesant este un pasaj din ziarul ,,Românul", în care Barbu Ștefănescu Delavrancea descrie atmosfera urbei:

,, Toată lumea ovidianizează la Constanța; sunt în aer discuții pro și contra lui Nasone. Vorbești de Ovidiu la baie, la hotel, pe bulevard, în bărbierele turcești, unde te duci să cumperi monede și flori marine.

     Prefer, fiind dat partenerul (Mihail Kogălniceanu în acest caz) discuția ovidiană din chioșcul verde al padișahului din fața cofetăriei universale ( în apropierea casei lui Mihail Kogălniceanu de pe Bulevardul Elisabeta- nota mea) și cred că pot să-mi sprijin preferința pe multe și neîntrecute argumente. Ori, cum zic advocații în limba lor, care aduce, nu e vorbă, cu cea românească, ori, d. Kogălniceanu zicea cam așa:

- Da, știu, vor să inaugureze statuia lui Ovidiu în Piața Independenței. Ideea-i nenorocită, n-are rațiune de a fi. Cum? Poetul sta unde? Citește Ponticele și Tristele. Nu-i plăceau geții, nici grecii tomitani. Aștepta scrisori de la Roma. Uite promontoriul acela de acolo. Ei bine, dacă Tomis a fost situat tocmai aici ( pe atunci nu se știa cu certitudine dacă orașul antic Tomis s-a aflat aici - nota mea), eu pariez 95 contra 100 că Ovidiu sta întotdeauna acolo. Nu crezi? Probează-mi contrariul.

Kogălniceanu mai spune:,, Presupune că Tomis n-a fost aici ; atunci, de ce pui statuia în fața cafenelei lui Said și nu aici pe bulevard? Ce-are a face Piața Independenței și chiar independința română -nu confunda!- cu poetul Ovidiu? Prin urmare, de ce să-l afumi cu tutun internațional și de regie românească? De ce să-l închizi în mica piață a orașului și să nu-l aduci pe malul mărei, cu această perspectivă infinită, nu pe promontoriu, ci pe unul din cele două locuri virane ale bulevardului? Unul e al meu; îl dau primăriei pe preț infim ; altul e al unui bulgar; îl vinde și el. O perdea de arbori în spatele statuiei, în față bulevardul și marea.

Care pozițiune e mai frumoasă în Constanța?
      

Fostul Prim-Ministru încheie astfel: ,, Prin urmare... Puneți pe modernii mari oameni ai Dobrogei în Piața Independinței. Aceasta are sens. Dar pe Ovidiu! Nu înțeleg. Cum adică? 


Închideți pe poet în oraș și conservați locurile de pe bulevard pentru cine? Marea nu va mai fi cântată de aici înainte. Nota timpului e alta. S-o pricepem și să mergem după cadența ei...

 Iată că ideea lui Mihail Kogălniceanu nu a fost luată în considerare, astfel că statuia poetului Ovidius a fost amplasată în Piața Independenței, unde este și astăzi.
I-ar fi stat statuii lui Ovidius mai bine pe Bulevardul Elisabeta? I-ar fi stat statuii lui Ovidius mai bine pe Bulevardul Elisabeta? Reviewed by Ștefan Constantinescu on March 04, 2021 Rating: 5
Powered by Blogger.