Mangalia și mozaicul săuAstăzi ne mutăm atenția spre sudul litoralului și vă propunem o scurtă plimbare prin centrul Mangaliei. Inevitabil, atunci când mergi prin centrul stațiunii imaginea mozaicului de pe Casa de Cultură îți sare în ochi. Dar haideți să vedem care este povestea sa:

La începutul anilor 50’ din Mangalia se demolează majoritatea imobilelor construite în perioada interbelică. Un singur bloc în stil Art Deco a supraviețuit în centrul orașului, dar despre acesta vom discuta separat, într-un articol viitor. Se ia decizia reamenajării stațiunii.


Casa de Cultură a fost construită între 1959 și 1962, iar autorul proiectului este arhitectul Nicolae Vlădescu. Mai interesant este faptul că mozaicul a fost realizat ulterior de către doi artiști plastici cunoscuți în perioada interbelică, și anume Jules Perahim și Mac Constantinescu. Pentru a finaliza mozaicul cu o suprafață de 300 mp, au fost aplicate 3.150.000 de piese ceramice colorate, pătrate, cu latura 2x2 cm.


Denumită ,,Geneze”, această lucrare a provocat controverse deoarece nu conține nici un simbol comunist, în schimb fiind reprezentate elementele vieții: apa, pământul, soarele, aerul, la care se adaugă simbolul existenței umane: copilul (viața). 

În urma anchetei făcute de autorități, Jules Perahim și-a asumat întreaga responsabilitate privind lucrarea, a făcut cerere de emigrare și a plecat in Israel. Revenit peste ani, acesta se va amuza de incompetența celor care analizau opera sa.


Un edificu reprezentativ pentru acea perioadă de dezvoltare, acesta nu trebuie ratat atunci când ajungeți în Mangalia!


Mangalia și mozaicul său Mangalia și mozaicul său Reviewed by Ștefan Constantinescu on May 22, 2021 Rating: 5
Powered by Blogger.