Orașe ,,aproape omonime”

Autor: George Grigore

Majoritatea colegilor mei de club filatelic cercetează istoria poștală și nu numai, a orașului sau regiunii în care locuiesc sau s-au născut.                                           

Studierea documentelor din trecutul poștei, cercetarea felului în care s-a desfășurat activitatea poștală, colecționarea de trimiteri poștale, aici incluzând și cărțile poștale ilustrate, cu ștampile folosite de-a lungul anilor, reprezintă un câmp de activitate pasionant pentru orice filatelist care-și iubește orașul și ținutul. El oferă posibilitatea de a aduce contribuții originale și prețioase la istoria poștală  prin culegerea și publicarea de date care riscă a fi uitate și, totodată, de a constitui colecții interesante, intens personalizate și de netăgăduit interes documentar.                                                         

Am achiziționat de curând o carte poștală U.P.U. neilustrată, cu chenar, cu marcă octogonală 10 bani, valabilă pentru expedieri externe.


Aceasta a fost expediată din București la 11 februarie 1899 (ștampilă Daguin cu luna calendaristică întoarsă) și a ajuns, din greșeală, la Constanța, pe 12 februarie, deoarece amploiatul oficiului poștal din București a confundat orașul de destinație trecut pe cartea poștală, ,,Constanz”, cu orașul Constanța. Colegul său de la oficiul poștal Constanța, a sesizat că este o expediere externă și a ,,reparat” greșeala. Acesta a scris cu creionul chimic țara de destinație, ,,Germanie”, și a expediat corespondența către orașul Konstantz, aflat la acea vreme în Germania. Prin grija și rigoarea lucrătorilor poștali, corespondența a ajuns la destinația corectă după cinci zile de la expediere, respectiv în 16 februarie 1899. Nu știu dacă în zilele noastre deznodământul ar fi fost același...
Pe reversul cărții poștale, domnul Costică Tataru, expeditorul,  îi solicita destinatarului să trimită ,,câte-va monstre de pânză.... împreună cu Catalog sau Preislisten”, la adresa București, România, strada Gutenberg, ,,cu țintă”!


Astfel, angajatul poștei din Constanța a contribuit, probabil, la încheierea unei afaceri între cei doi corespondenți. 
Toate aceste dovezi despre activitatea poștașilor, de acum mai bine de un veac, ne inspiriă un sentiment de caldă emoție și admirație. 

Orașe ,,aproape omonime” Orașe ,,aproape omonime” Reviewed by GG on May 26, 2021 Rating: 5
Powered by Blogger.