Vilele din Mamaia interbelică (I)

 Încep astăzi o serie de articole în care îmi propun să abordez subiectul caselor de vacanță din Mamaia interbelică. Vă propun să începem cu cele aflate în picioare și astăzi, pentru ca mai apoi să ne îndreptăm atenția și spre cele dispărute în timpul sistematizării începute în anul 1958. 

  Prin urmare, haideți să aflăm povestea Vilei Jeannetta.

Vila în 2021

Construită după planurile arhitectului Ioan Căpșuneanu, la fel ca multe alte construcții din Mamaia interbelică, vila în stil Art Deco a fost dată în folosință în anul 1935. Fiecare nivel beneficiază de balcoane și terase ample, iar ferestrele hublou cât și forma construcției ne duc cu gândul la motivul pachebotului, des întâlnit în arhitectura interbelică de la malul mării.


Interesant este faptul că în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial în această vilă au fost cazați și soldați germani din Divizia a 11-a a Wehrmacht-ului, comandată de Generalul Ludwig Cruwell, care a vizitat Mamaia în timpul războiului. Prezint mai jos câteva fotografii din colecția personală edificatoare în acest sens.
Mamaia-1941

Soldații aliniați în fața vilei.În fundal, Lacul Siutghiol


În centru, Generalul Ludwig Cruwell.

Data viitoare când vă aflați în stațiunea Mamaia, puteți arunca o privire asupra vilei și să vi-i imaginați pe proprietarii vilei de atunci, aflați pe terasa frumoasei vile, respirând aerul de vacanță și admirând Lacul Siutghiol...
Mai rămâne o întrebare: cine a fost Jeannetta?

Va urma...

Vilele din Mamaia interbelică (I) Vilele din Mamaia interbelică (I) Reviewed by Ștefan Constantinescu on July 20, 2021 Rating: 5
Powered by Blogger.