Tropaeum Traiani sau ,,actul de naștere dăltuit în piatră, al poporului român”

Astăzi vă invit să aflați povestea monumentului ridicat de Împăratul Traian în amintirea victoriei împotriva geților și aliaților acestora.

Chiar la Adamclisi s-a dat lupta decisivă în primăvara anului 101. Victoria a revenit romanilor, însă cu mari pierderi umane. Monumentul face parte din Complexul Arheologic Tropaeum Traiani, format din:

Altarul comemorativ, ridicat “ în cinstea și amintirea celor mai viteji bărbați care au murit năpraznic luptând pentru patrie”, monumentul triumfal și mormântul tumular din spatele său.

Interesant este faptul că acest complex este dispus sub forma de triunghi isoscel, baza fiind marcată de monument și tumulul funerar, iar în vârful triunghiului este amplasat altarul.

Monumentul triumfal a fost construit, conform inscripției, între anii 106-109, cel mai probabil după proiectul lui Apollodor din Damasc.

Din păcate, nu s-au găsit informații despre monument mai vechi de secolul 19. Cele mai vechi informații despre vestigiile arheologice de la Adamclisi datează din anul 1837. Viitorul feldmareșal von Moltke a făcut o primă descriere a monumentului, prezentat ca o mare masă din piatră și mortar, pe care, în vechime fuseseră montate reliefuri și coloane ce zac de jur-împrejur. Tot el amintește că zona centrală a movilei din piatră este alcătuită din blocuri mari, unde presupunea că s-ar fi aflat mormântul unui conducător roman.

Imagini ale luptelor desfășurate în Dobrogea apar și pe Columna lui Traian, construită în aceeași perioadă și aflată la Roma. Cele două monumente se întregesc reciproc, într-un exemplu unic de complementaritate în imagini, fapt fără precedent în istoria antică universală.

Descoperirea unui monument atât de important în Dobrogea de către arheologul și directorul Muzeului Antichităților din București, Grigore Tocilescu, reprezenta un suport solid pentru conștiința națională. Din mărețul monument mai rămăsese doar ceea ce vedeți în fotografia a doua, astfel că s-a propus atunci refacerea monumentului (fotografie atașată).

 Nu pe loc, însă, pentru că în Dobrogea abia anexată situația era încă neclară.

Prin urmare, la sfârșitul secolului al XIX-lea, piesele momumentului și ale altarului sunt aduse cu mari eforturi la București, fiind transportate pe care trase de boi până la Rasova, apoi transportate pe apă până la Giurgiu, de unde pe calea ferată ajungeau la București. Transportul pieselor a durat câțiva ani, încheindu-se în 1888, dar apoi proiectul de refacere a fost abandonat. Apoi, piesele au tot fost mutate în Capitală, ajungând să fie expuse în 1923 în Parcul Carol, la solicitarea lui Vasile Pârvan. 

În tot acest timp dorința de reconstruire a monumentului nu a dispărut. Spre exemplu, prezint mai jos un fragment din pliantul de prezentare a României la Expoziția Internațională de la New York din anul 1939.

Macheta monumentului de la Adamclisi.


În perioada comunistă, piesele vor fi aduse înapoi la Adamclisi, iar între 1974 și 1977 Monumentul Triumfal va fi refăcut, fiind inaugurat chiar în anul Centenarului Independenței de Stat a României.

Monumentul a fost reablitiat din nou între 2007 și 2013. Este un obiectiv de neratat atunci când vă plimbați prin Dobrogea, la fel ca și Muzeul Tropaeum Traiani din localitate, despre care vom vorbi altă dată!Tropaeum Traiani sau ,,actul de naștere dăltuit în piatră, al poporului român” Tropaeum Traiani sau ,,actul de naștere dăltuit în piatră, al poporului român” Reviewed by Ștefan Constantinescu on October 08, 2021 Rating: 5
Powered by Blogger.